STRUKTURELL/INSTITUTIONELL DISKRIMINERING

STRUKTURELL/INSTITUTIONELL DISKRIMINERING

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i Aktuellt ikväll / 05 juni 2012.

”3500 civilingenjörer (min a. m. en majoritet med utländsk bakgrund och med en examen från svenska högskolor) går arbetslösa i Sverige medan marknaden skriker efter civilingenjörer”

Frågan är varför de inte får en anställning som motsvarar deras utbildning?  Engströms förklaring är att dessa människor inte har de nödvändiga kontakterna inom näringslivet. Och att 8 av 10 jobb går via kontakter. Det här är ingen nyhet. Flera studier har visat det som arbetsmarknadsminister säger i Aktuellt ikväll. Frågan är varför regeringen inte vidtar åtgärder för att lösa detta problem. Det finns till och med EU- och FN-direktiv på hur regeringarna kan göra för att få bukt med den strukturella diskrimineringen i samhället. Ska en kompetent arbetssökande verkligen behöva den rätta kontakten för att få en chans på arbetsmarknaden? Är (det faktum att 8 av 10 jobb går via kontakter vilket t o m arbetsmarknadsminister bekräftar) detta inte en stark indikator på ett korrumperat system som är byggt på institutionell och strukturell diskriminering?

Det här inlägget postades i Politik/svenska. Bokmärk permalänken.