CIVILBEFOLKNINGEN SOM MÄNSKLIGA SKÖLDAR/ ANALYS

Amos Oz, den världsberömde israeliske författaren berättar i en intervju med Expressen den 02 mars 2009: Så ska Hamas stoppas.

Jag betraktar Hamas som ett gäng brottslingar vilka i flera år har haft civila israeler som måltavlor. Hamas har avfyrat inte mindre än 10 000 raketer mot israeliska städer och byar under de senaste åren. De är brottslingar också därför att de använder civila palestinier som mänskliga sandsäckar och därför att de cyniskt gömmer sig bakom kvinnor och barn. Men att döda ännu fler civila palestinier kommer inte att föra Israel någonstans, eftersom Hamas inte kunde bry sig mindre. Som Hamasledaren Khaled Mashal nyligen sa i Damaskus: ”Den nuvarande generationen palestinier må offras”. Det enda effektiva militära svaret från Israel är en välavvägd, proportionerlig attack mot brottslingarna i Hamas under mesta möjliga hänsyn till oskyldiga palestiniers liv. 

Egypten vill mäkla om ett eldupphör. Israel måste ge erbjudandet en chans.

Vi får inte glömma att ett fredsavtal mellan Israel och den moderata palestinska myndigheten är ett adekvat och slutgiltigt slag mot Hamas. Ett sådant avtal är fullt möjligt och kanske rentav nära förestående.

Jag är välbekant med detta tänkande hos extrema muslimska organisationer som Al-Qaida, Hamas och den islamiska regimen Iran. Enligt deras uppfattning av islam har de i princip ingen respekt för människoliv varken sina egna, alltså andra muslimer eller icke muslimer. Eftersom enligt deras uppfattning en muslims liv är betydelselöst inför utförandet av Guds ord. Med Guds ord menas förstås deras maktövertagande och styrande. Denna tänkande menar att även om en muslim dör i en strid eller som självmordsbombare hamnar han/ hon i paradiset och det jordiska livet är ingenting jämfört med det heliga livet i paradiset med sjuttio sticken jungfruänglar. Hamas använder sin egen befolkning som mänskliga sköldar utan att ett dugg bryr sig om deras säkerhet eftersom även om de dör av israeliska bombningar hamnar dem på en bättre plats, alltså paradiset. Så Hamas till och med hjälper sitt folk att hamna på en bättre plats medan de skyddar sitt eget skin för att föra kriget vidare och har också så mycket att säga i sin retorikkrigföring mot Israel genom att säga att Israel har dödat mer än 1000 civila. Jag minns väl den unge universitets student som blev Hamaskrigare under kriget vilket sa rakt in i kameran att ”det är inte viktigt att civilbefolkningen dör. De blir martyrer”. Allstå de hamnar i paradiset.

Jag är också välbekant med den här sorten av fundamentalism hos den islamiska regimen av Iran. De skickade tusentals/tiotusentals tonåringar till Kriget mellan Iran och Irak under 1979 och 1988 vilka hade varken militär utbildning eller rätt utrustning, men man använde dem som mänskliga sköldar vid attacker mot den irakiska armén eller man lät dem att springa över minfält/landminor för att öppna vägen för ett anfall. Man sa hela tiden att alla dessa unga människor kommer att hamna i paradiset, och vilket ställe kan vara bättre än paradiset. Jag ser samma tänkande och samma tillvägagångssätt hos Hamasledning som får sin näring både ideologisk, ekonomisk och militärt av den islamiska regimen Iran.

Samuel E. Rajeus, redaktör, Publicerades första gången på www.serp.nu mars 2009

Det här inlägget postades i Politik/svenska. Bokmärk permalänken.