SHIP TO GAZA, MATTIAS GARDELL OCH DE ANDRA SVENSKARNA / ANALYS

” Även om Israel kapar ytterligare hundra fartyg på väg mot Gaza,… kommer det inte att lösa problemet. Problemet är att vi inte är ensamma i detta land… Tills vi israeler och palestinier erkänner de logiska följderna av detta enkla faktum kommer vi alla att leva i ett permanent tillstånd av belägring – Gaza under israelisk belägring, Israel under internationell och arabisk belägring.” Amos Oz, israelisk författare och Nobelpriskandidat. DN, den 02 juni 2010

…………………………………………………………………………

Jag kan bara inte låta bli att tänka på de belåtna svenskarna ombord på Ship to Gaza vilka kom hem med glada miner och många av de med ett brett leende. De verkade vara nöjda med sin aktion som resulterade i nio döda och ett stort antal skadade.

Mattias Gardell berättar med entusiasm framför ett dussintal reportrar att de valde att attackera soldaterna, att de slog ner israeliska kommandosoldater och beslagtog deras automatvapen och kastade dem i vattnet. Det är häpnadsväckande att han berättar allt detta framför kameror utan den minsta skam i kroppen.

Som det låter utifrån det som Gardell berättar valde de medvetet att attackera en av världens starkaste militärer i en krigszon. Vad trodde ledarna egentligen att det skulle hända? Att slå ner kommandosoldater, att attackera dem och avväpna dem, men vi ville inte skjuta soldaterna fast vi kunde göra det, men vi valde att inte göra det, säger Gardell med självbelåtenhet. Det verkar att svenskarna hade ledarrollen i denna härva, i synnerhet Mattias Gardell och kompani, men jag har inte sett att någon av de nio svenskarna som kom tillbaka hem hade blivit skadade eller sårade. Hur kommer det sig? Det verkar att ledarna som Gardell vilka organiserade aktionen beordrat de andar ombord att attackera israeliska soldater och inte ge upp medan de själva valt att gömma sig i sina kabiner och låtit några blåögda hamna i frontlinje och missa sina liv. Jag är verkligen intresserad av att veta vilka de var som miste sina liv? hur gammal var de? vad hade de för nationalitet? vad hade de för utbildning? vad hade de för etnicitet?

Jag ser en likhet i tänkande hos ledningen i denna aktion och i tänkande hos Hamasledningen, och faktiskt också hos den islamiska regimen av Irans ledarskap. Ledningen förbereder ett antal individer och skickar dem till ett uppdrag, självmordsattack eller militära uppdrag. De som står i frontlinjen är de som har blivit utbildade eller indoktrinerade att utföra det farliga jobbet, att slås i det främsta ledet. Men ledarna håller sig borta i sina hålor som små möss. Mattias Gardell och de andra ledarna firar sin frigivning med livet i behåll och med champagne. Och de kommer hem med ett brett leende på läpparna. Och de börjar genast göra PR för sig själva, men glöm inte att nio individer har mist livet och ett stort antal individer har blivit sårade. Det är precis så Hamasledning och Irans ledning brukar göra. De låter andra enkla människor ta hela smällen och missa sina liv medan ledarna fortsätter med sitt lyxiga liv.

Som en engagerad vänsteraktivist tycker jag att vi måste stoppa sådana barnsliga och naiva aktioner som äventyrar andra vanliga människors liv. Ledarna på Ship to Gaza visste mycket väl att Israel skulle reagera kraftfullt om de skulle attackera israeliska soldater. De valde att göra det fast ledningen visste om de dödliga konsekvenserna.

Jag tycker att en internationell domstol ska titta närmare på Mattias Gardells och andra svenskarnas roll ombord på Ship to Gaza. De är utan tvekan också ansvariga för det som hände på Mavi Marmara.

Det här inlägget postades i Politik/svenska. Bokmärk permalänken.