JASMIN REVOLUTIONEN ÄR USA:S HANTVERK?

Det är detta snack som cirkulerar där ut av USA-skeptiker:

”Det är USA som har en hand i oroligheterna i det arabiska upproret.”

”Det är USA som har stulit det egyptiska folkets revolution genom den egyptiska militären.”

”Det är USA som har planerat och genomfört revolten i Libyen för att ta beslag på den libyska oljan och för att klippa det libyska stödet till befrielse rörelser runtom i världen.”

”USA och västvärlden befinner sig i en djup ekonomisk recession och de har startat detta uppror för att ta sig ut från sin ekonomiska kris genom att ta beslag på rikedomen i den arabiska halvön.”

Faktum är att både de förra egyptiska och tunisiska regeringarna har varit nära allierade till USA och implementerade i många fall den amerikanska politiken i regionen. Båda Mobarak och Ben Ali har varit USA:s förlängda arm i många decennier.  Även den Libyska regimen och i synnerhet överste Gaddafi har varit och samarbetat mycket nära med framförallt Europa – Italien, Frankrike och Storbritannien – och har varit Europas och Amerikas nära allierade de senaste tio åren.

Jag tror inte att varken Europa eller Amerika ville egentigen se någon förändring i dessa länder, däremot folket – de missnöjda, de intellektuella, de unga – ville se en förändring.

Så länge det inte finns något bevis till påståendena som cirkulerar där ute av de så kallade icke – västvänliga – aktivisterna då kan man säga att allt de säger är bara skitsnack.

Det här inlägget postades i Politik/svenska. Bokmärk permalänken.