DU ÄR VAD DU ÄTER!

Jag uppehöll mig ovanligt länge vid hyllan och tittade på de olika godingarna som läckert blinkade åt mig. Jag bestämde mig till sist och valde fem stycken donats med olika glasyrer, choklad, blåbär, vanilj och jordgubb. Jag gick sedan sakta vidare till wienerbrödhyllan och valde ett par wienerbröd med valnötter, ett par med blåbär och ytterligare två med vaniljkrämspulver. Jag kunde inte låta bli att ta några av de goda Danska wienerbröden med chokladöverdrag.

Den vackra och slimmade damen som gick förbi mig valde också med omsorg sina munkar med vita, rosa och röda strössel. Vi hamnade plötsligt på wienerbrödhyllan, stirrande på de olika godbitarna som gärna ville bjuda på en dans.

Hon bröt tystnaden och frågade:

Vad ska vi välja här?

De wienerbröden är absolut min favorit, sa jag.

Hon tog några stickan av dem och tillade.

Vad tycker du om de andra?

Jag blev lite generad och sa:

Jag har inte provat allt här men det mesta är bara ”mums”.

Jag skämdes lite och tänkte sticka till mejeriavdelningen. Jag sedan vände mig igen mot henne och sa med ett leende:

Man får unna sig lite gott på helger.

Hon tittade på mig lekfullt med förhöjda ögonbryn och sa:

Nej, jag äter inte såna! aldrig.

Jag tillade med ett högt skratt:

Ja, samma här. Jag köper dem till min granne!

@ Samuel E. Rajeus / Stockholm den 17 maj 2014

Det här inlägget postades i Essä/Svenska. Bokmärk permalänken.