PERSONA NON GRATA (4:5)- Del 3-5

Bild: Rosemary Kennedy, https://en.wikipedia.org/wiki/Rosemary_Kennedy //Konsulting the holy book, Estekhare

Om ni inte vill kämpa för Guds sak skall Han straffa er med ett svårt lidande och Han skall sätta andra människor i ert ställe. Ni vållar Honom ingen skada – Han som har allt i Sin makt.

Det här är den första av tre estekhare (konsultation med den heliga boken) som genomförs av familjen Alamulhoda gällande den 15-åriga dotterns, Golnesa, öde.

  • Gud är tydlig och klar i sin befallning. Flickan måste avlivas, säger Haji.
  • Ja, vi har två estekhare till att gå till, låt se vad Gud beordrar oss via dem, säger Khanom Agha förtvivlad och med darrande röst.

Golnesas far, Haj Mohammad Ghasem e Alamulhoda, pushar för att hitta en lösning till sin dotters, Golnesa, vägran att välja en friare för att gifta sig med. Trots att han är fullupptagen med sina affärer är det viktigt för honom att hans heder inte befläckas. Och att folk inte pratar illa om hans perfekta och Gudslydiga familj. Han vet att någonting gick fel när Shejk Seyyed Rohalla Al Mahdi Al Hashemi varit hos dem och försökt att driva bort onda andra from Golnesas kropp. Han vill nu ta tag i problematiken själv och inte längre litar på att hustrun Khanom Agha kan lösa det.

Khanom Agha är livrädd för att Haji ska hitta en lösning liknande den för 16 år sedan när han tagit itu med problematiken med Gorbanolla Mohammad för att kunna vinna Guds nåd både i denna och i den andra världen. Khanom Agha därför föreslår Haji att de gärna konsulterar med den heliga boken (estekhare) för att se vad de behöver göra med flickan. De bestämmer sig för att öppna den heliga boken 3 gånger för att se vad som Gud befaller dem att göra.

Den andra estekharen görs hos Khanom Aghas farfar Haj Seyyed Ahmad e Alamulhoda i Mashhad, tillika Hajis farbroders far. Familjen väljer den heliga dagen Jomeh (fredagen), efter namaze jomeh (fredagsbönen) som utförs av Haj Seyyed Ahmad e Alamullhoda. Familjen samlas i masjid e Jameh Mashhad (Jameh Mosque av Mashhad, Atiq). Alla tre sitter för en bönestund innan estekhare. Khanom Agha gråter tyst i sin förtvivlan under hela bönestunden. Haj Seyyed Ahmad e Alamullhoda öppnar den heliga boken. Han läser högt:

Kom inte ni med tomma ursäkter! Ni har förnekat den tro som ni förut bekände. Även om Vi för några av er utplånar deras synder, skall Vi straffa andra eftersom de är obotfärdiga syndare.

  • Budskapet och Guds ord kan inte misstolkas. Vi måste antingen välja att alla hamna i helvetet eller välja att offra flickan för att även befria hennes själ och låta Gud förhoppningsvis förlåta henne och ta emot henne i paradiset.
  • Ännu en estekhare kvar, tillägger Khanom Agha med dämpad röst.

Med stor möda lyckas Khanom Agha övertala Haji att resa tillsammans med henne till en pilgrimsresa till Bibi Zejnab bint Ali i Damaskus, Syrien, för att genomföra den sista och avgörande estekhare. Khanom Agha vill vara så nära som möjlighet vid Bibi Zejnab bint Alis grav och söka hennes stöd för att rädda sin dotter. 

Den tredje estekharen lyder:

Vet de då inte att helvetets eld väntar dem som sätter sig upp mot Gud och Hans Sändebud? Där skall de förbli till evig tid – ett elände och en förnedring utan like.

Haj Mohammad Ghasem e Alamulhoda får klart för sig att flickan måste avlivas och hustrun Khanom Agha känner en maktlöshet och kan absolut inte göra någonting åt det. Dessutom har den heliga boken sagt sitt och man måste bara följa den.

När paret återvänder hem från sin pilgrimsresa får dem ett brev från en ayatolla som föreslår familjen en lösning. I brevet får paret kännedom om en berömd läkare, kirurg, i Tehran som har opererat tusentals unga människor, ofta unga politiska fångar i den ökända Evin-fängelset efter att man övertalat deras föräldrar att godkänna ingreppet. Kirurgen lovar att omvandla patienterna till Gudslydiga individer med sina precisionsenliga neurologiska ingrepp. Familjen har bara två val, antingen låta deras barn opereras eller avrättas. Den ökända kirurgen fick öknamnet Dr. Mengele inom motståndrörelser i Iran. Ayatollan också poängterar att ingreppet och operationen är exakt i enlighet med det den heliga boken förslagit och därför får familjen vara säker att de gör enligt det som Gud beordrat de i tre rådfrågningar (estekhare). Haji går med på att följa ayatollans vägledning. Khanom Agha drar lättnadens suck. Hon hoppas på det sättet kunna rädda sin flicka från döden. 

Hela operationen styrs av KampSaralla i Teheran. Gonlesa och Khanom Agha anländer till hotellet dagen innan ingreppet. Det ska komma en bil och hämta de kl. 05:30 dagen därpå för att ta dem till kliniken. Sent på kvällen knackar någon på dörren. Khanom Agha öppnar. Det är en ung kvinna som presenterar sig som sardar (general) Shayans representant och sändebud som leder hela operation med Golnesas fall. Hon överlämnar en tidningsartikel till Khanom Agha och tillägger:

  • Sardar Shayan hälsar. Du kan kontakta mig precis när du vill ifall du undrar om någonting. Jag har skrivit upp mitt telefonnummer på första sidan här.

Det är en artikel från The Journal of American History, publicerad 1941. Den heter: Rosemary Kennedy, a woman´s fate.

© Samuel E. Rajeus

Det här inlägget postades i Novell. Bokmärk permalänken.