I EN POLEMIK MED EN KOLLEGA

Barn

Foto: AKADEMIKERN_7/2014

 

Han säger att han har tillägnat sig kunskaper med långa utbildningar vilket gett honom förutsättningar att tjäna bra. Han tillägger att han har skaffat sig en ekonomisk trygghet så att han kan köpa privat vård när han går i pension.

Jag säger: Det är inget fel med det, du förtjänar det. Men glöm inte att du hade bara haft TUR att du föddes med en teoretisk hjärna och hamnade i en social vänlig miljö med förutsättningar för att kunna ägna dig åt långa teoretiska utbildningar som resulterade bland annat i den finansiella tryggheten som du har idag. Men tänk på de som inte haft denna TUR att födas med en teoretisk hjärna. Detta trots att de kanske hade befunnit sig i en social vänlig miljö. Då är det statens ansvar att se till att dessa individer får ett anständigt liv med tak över huvudet, med mat på bordet och med en social trygghet som till exempel vård och omsorg.

Man ska inte behöva skämmas för att man inte haft förutsättningar för att göra bättre ifrån sig.

Man ska inte behöva ha ett sämre liv för att man inte haft förutsättningar för att göra bättre ifrån sig.

 

Samuel E Rajeus, den 13 september 2014

Det här inlägget postades i Essä/Svenska. Bokmärk permalänken.