PAVLOVS HUNDAR (6)

Pavlovs hundar II

Ur: ”Getingboet, Clownerna på Badbybackens FoU-center”, Kap. 6 

Mötesprotokoll:

Närvarande: 15 studenter från PSY10 till PSY15

Tid: Torsdagen den 17 september 2015

Plats: Pong Skrapan

Studentrepresentanten Simon Nordin lyckas samla ett antal studenter från olika specialistprogram sedan 2010 och framåt. Studenterna vill diskutera hur de ska bemöta trakasserierna på institutet. Studenterna är alla psykologidoktorer som går sin specialistutbildning i integrativpsykologi vilket är en treårig utbildning på halvfart.

Dr. Pia Thurfjell berättar att hon har hittills skrivit 7 brev till universitetskanslersämbetet om missförhållandena på institutet utan den mista reaktionen från de ansvariga.

Ett stort antal studenter som har skrivit till studentrepresentanten upplever att de blir utsatta för diskriminering och kränkandebehandling av sina respektive handledare och lärare.

Vid dagens träff ligger alla alternativa åtgärder på bordet. Några studenter har länge pushat för en polisanmälan mot universitetet. Några andra vill att man skriver ett gemensamt brev till ledningen, medan några är redo för en massavhopp som ett svar till förolämpningarna. Det finns också en grupp studenter som anser att den enda lösningen går via grävandejournalister. Simon Nordins känsla från början är att det finns stora svårigheter att nå konsensus.

Dr. Pia Thurfjell fortsätter att berätta att hon i upprepade gånger har blivit kränkt av sin handledare som inför andra studenter i grupphandledningarna ifrågasätter hennes behandling och frågar om hon överhuvudtaget fattar vad hon gör. Handledaren systematisk skapar tvivel hos Pia genom att ena gången säga att hon är för passiv i behandlingen och andra gången för aktiv. Och oavsett hur Pia gör duger det inte. Samma handledare däremot bemöter andra studenter i gruppen med lyhördhet och respekt vilket också skapar en situation i gruppen där Pia känner inget stöd från gruppen och hon känner sig helt ensam och utsatt. Och när Pia i ett tillfälle brister i gråt och springer ut ur rummet följer handledare efter henne i korridoren och inne på kafeterian. Han säger högljutt till Pia framför andra studenter: Du är duktig på att visa dina känslor men inte lika duktig på att demonstrera dina kunskaper. Han vänder sedan ryggen, tar en kopp kaffe från termosen och lämnar kafeterian med ett leende.

Dr. Leo Damasio har varit en kliniker i mer än 15 år vilken hamnar i onåd med sin handledare. Handledaren börjar trakassera honom framför andra studenter i grupphandledningen genom att vid varje handledningstillfälle hitta ett stavfel i Leos sessionsrapport. Han går sedan upp på tavlan, skriver upp ordet och tittar på Leo med ett leende och säger att ”kognitive” inte existerar på svenska. Att Leo måste lära sig att skriva korrekt. Andra ord som handledaren skriver på tavlan är bland andra: ”kontrol, cliniker” o s v. Senare när Leo drar sig in i sitt skal och blir fåordig på handledningarna rapporterar handledaren till ledningen att Leo har samarbetsproblem. Han begär att Leo ska omplaceras. Handledarbyte leder till att Leo tvingas att läsa samma kurs två gånger med följden att han blir klar med sin utbildning först efter 3,5 år.

Ledningen blir uppenbarligen sur när Pia, Leo och 7 andra studenter skriver ett brev till dem om missförhållanden på institutet.

En vecka efter att studenterna har skickat protestbrevet till ledningen kommer Pia till sin handledning 15 minuter försenad. Handledaren ber henne att lämna gruppen och gå ut. Ledningen tvingar senare Pia att vänta ett helt år för att komma tillbaka till exakt samma handledningstillfälle för att bli godkänd på kursen. Handledaren till samma handledningsgrupp sätter senare i system att komma försenad 15 minuter, 20 minuter och t o m 30 minuter på varje handledning i två terminer. Fyra studenter i gruppen sitter tålmodigt kvar och väntar på honom varje gång han kommer sent och han säger varje gång helt nonchalant (utan att be om ursäkt) att det var svårt med parkeringen. De fyra studenterna inte ens vågar diskutera detta sinsemellan för att inte tala om att kräva en förbättring. Det är värt att notera att varje anlitad handledare får ett arvode på 2500 kronor per timme. Och varje handledningstillfälle är på 3 timmar.

 

Fortsättning följer.

Det här inlägget postades i Novell. Bokmärk permalänken.