AFGHANISTAN, EN KORRUPT REGIM OCH EN OPÅLITLIG ALLIERAD

Photo: The Atlantic #CIA delivers cash to afghan leaders, The New York Times #Afghanistan´s corruption was made in America, Foreign Affairs #Why America keeps building corrupt client states, The Economist,#Consumed by corruption, The Washington Post

Den 17 augusti 2021, framför världens ögon, föll den afghanska regeringen och dess armé som ett korthus. Talibanerna marscherade in i Kabul triumferad och utan det minsta motstånd. Tusentals skräckslagna afghaner och utländska medborgare rusade desperat till Kabuls internationella flygplats för att fly landet. Den kaosartade och skambelagda reträtten av den amerikanska armén resulterade i förlusten av hundratals oskyldiga liv i en serie av självmordsattacker nära flygplatsen efter Talibanernas maktövertagande. Bland de som satte sitt liv för denna politik var också 13 unga amerikanska soldater och mer än 15 amerikaner fick, mer eller mindre, men för resten av sitt liv.

Hela ansvaret för denna tragiska händelseutveckling som ledde till att Afghanistan föll i Talibanernas händer ligger helt och håller hos de amerikanske regeringarna de senaste 20 åren. Amerikanska regeringar, framförallt, republikanska regeringar satte in sina egna förtrogna personer på alla nyckelposter i Afghanistan via helt och hållet icke-demokratiska processer. Amerikanerna struntade totalt i Norra Alliansen som hade hela ansvaret för markoffensiven, med amerikanska flygunderstöd, som intog Kabul och kastade ut Talibanerna och dess allierad Al-Qaida för 20 år sedan. Norra Alliansens kämpar hade tillräcklig med stridsmoral för att riskera sina liv och gå in i en strid med Talibanerna. Via helt odemokratiska processer och egentligen kriminella metoder utser den amerikanska regeringen för 21 år sedan en president och bygger en armé för Afghanistan som egentligen har absolut ingen moralisk grund för att strida för sitt land. Motsättningarna mellan Abdullah Abdullah, Amerika och afganska första och andra presidenter som egentligen är amerikanska marionetter är så tydliga. Både den afghanska folket och framför allt den nybyggda afghanska armén och inte minst Talibanerna ser dagligen att det inte finns något samarbete eller respekt mellan presidenten och Abdullah Addullah, samt mellan regeringen, Nationella Koalitionen av Afghanistan samt den Nationella Motståndsfronten av Afghanistan med bland annat Ahmad Massoud i spetsen. Hur kan en armé ha stridsmoral när frontfigurer i den afghanska regeringen anklagar presidenterna som amerikanska knähundar som har makten via valfusk med omfattande amerikanska understöd.

Det har kommit flera rapporter under de senaste 21 åren att miljarder amerikanska dollar helt enkelt försvunnit på väg in till Afghanistan. De amerikanska tjänstemän som ledde hela operationen i Afghanistan i 21 år är direkt ansvariga att miljarder dollar försvann. Det är mycket svårt att hålla på med korruption i USA, även om det förekommer, med tanke på de starka reglerna och lagarna landet har. Men i Afghanistan var det helt fritt för amerikaner med nyckelpositioner i Afghanistan att med fria händer göra alla olagligheter de egentligen inte kunde göra på amerikansk mark. Riggade val, flera gånger, korrupta personer i nyckelpositioner, låtsas armé med arméchefer som plundrade miljonerdollar av de pengarna som skickades in i landet. De amerikanska och afganska hökarna hade hittat en möjlighet att förskingra miljarder dollar.

Den amerikanska administrationen medveten skapade en kleptokratisk stat i Afghanistan. De ignorerade, inte bara, den breda kurroptionen inom den afghanska administrationen, utan de, i själva verket, var en betydenade del av själva kurroptionen vilket gjorde båda sidorna till dollarmiljonärer.

The Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction (SIGAR) raporterade 2016 i 164 långa sidor hur Washington backat och blundat för den breda korruptionen i den afghanska administrationen sedan 2001. Flera amerikanska tidningar bland annat The New York Times and The Washington Post kom fram till att ”den amerikanska administrationen är den största källan till kurroption i Afghanistan”. Ett klart fall är när det avslöjades att den afghanska National bank hade förskingrat cirka en miljarddollar via falska företag som inte existerade. Den amerikanska administrationen med CIA i spetsen går in för att leda utredningen vilket rinner ut på sanden och läggs ner, enligt SIGARs rapport. Detta är ett klart bevis att den afganska administrationen tillsammans med sina amerikanska kollegor och i samförstånd med dem varit involverade i miljardklasskorruption i Afghanistan.

Som om det inte räckte till att installera låtsas regeringar och skapa låtsas armé valde också den republikanska regeringen att inleda samtal på högsta nivå med den barbariska gruppen, Talibanerna, i Doha vilket i princip helt försvagade den redan mycket svaga afghanska regeringen och moralen i den afghanska armén. Amerikanerna inledde intensiva samtal, framför ögonen på hela världen men framför allt framför ögonen på den afganska armén med dess svaga stridsmoral.

Flera högt uppsatta generaler i Pentagon, inklusive general Kenneth F. McKenzie Jr. och general Lloyd J. Austin, ifrågasatte samtalen med talibanerna vilket var initierad av Trump-administrationen. General McKenzie Jr. ansåg att förhandlingarna med talibanerna i Doha och att ett avtal undertecknades med dem för att fastställa ett datum för att helt lämna Afghanistan ”var rötterna till Afghanistans fall”. I princip ”sattes ännu en spik på denna kista” av president Biden som satte ett definitivt slutdatum för USA:s tillbakadragande från Afghanistan. Den tidigare amerikanska centralkommendanten (CENTCOM) och den nuvarande försvarsministern, general Lloyd J. Austin ansåg att det så kallade Dohaavtalet mellan USA och talibanerna försvagade den afghanska administrationen och hade en negativ psykologisk inverkan på dess armé , vilket gjorde talibanerna ännu ”starkare”.

President Ashraf Ghani förstod steg för steg att han är bara en marionett och ingenting annat för det amerikanska politiska och militära maskineriet. Amerikanerna hade bestämt sig att lämna över makten till Talibanerna. De hoppades dock att det skulle ske smidigare än det utspelade sig i augusti förra året. Talibanerna spelade sin roll mycket skickligt som förhandlare i Doha. De lovade guld och gröna, t ex inkluderande och demokratiskt styre tillsammans med alla afghanska folkgrupper, att de inte skulle inta Kabul utan att först komma överens med sina förhandlingspartner, att de skulle respektera kvinnors rättigheter. Men vi vet historisk att man aldrig kan lita på en så bakomsträvande grupp med förlegade politiska och religiösa agenda.

Jag ser likheter i detta som hände i Afghanistan 2021 och det som hände i Iran 1979. Ayatolla Khomeini i sina intervjuer med utländska journalister i Paris, lovade också mycket skickligt guld och gröna till amerikanska och europeiska regeringar om att man skulle respektera människliga rättigheter och skapa en paradisliknande stat på jorden. Och hela västvärlden föll för deras charm. Det som vi sett efter den islamiska revolutionen är att man direkt började avrätta tusentals oliktänkanden, påtvinga bakomsträvande lagar på kvinnor, såsom obligatorisk hijab, och skapade ett specialförband (det islamiska revolutionsgardet) som till och med idag, efter 43 år av det islamiska övertagandet av Iran, fortfarande terroriserar världen. Om talibanerna går framåt med charmoffensiv nu och är mer återhållsamma idag är det därför att de inte har den militära och enorma ekonomiska resursen Iran hade då. De skulle annars göra ännu värre än vad den islamiska regimen av Iran gjorde för 43 år sedan.

Hela det ansvaret för att Afghanistan ligger under Talibanernas skräckvälde ligger hos amerikanska regeringar som skickar in korrupta amerikaner som väljer korrupta afghaner till nyckelpositioner och neutraliserar i princip de riktiga afghanska hjältarna som befriade Afghanistan för 21 år sedan.

The Washington Post avslöjade.” In reality, U.S. officials backed off, looked away and let the thievery become more entrenched than ever.” Man ska vara naiv att tro att de amerikanska tjänstemän blundade för miljardkurroption i Afghanistan utan att själva ta del av kakan. Det var i själva verket en grupp tjuvar bestående av amerikaner och afghaner som hade hittat en ”fristad”, ett laglöst land, en Afghanistan där de kunde berika sig utan att vara rädda för rättsliga åtgärder.

©Samuel E. Rajeus, redaktör, S.E.R.P. & Publishing

Tampa, Florida, den 12 januari 2022

https://www.washingtonpost.com/graphics/2019/investigations/afghanistan-papers/afghanistan-war-corruption-government/

https://www.foreignaffairs.com/articles/united-states/2021-09-03/afghanistans-corruption-was-made-in-america

https://www.economist.com/international/2021/08/22/why-america-keeps-building-corrupt-client-states

Det här inlägget postades i Essä/Svenska. Bokmärk permalänken.