PERSONA NON GRATA (4:5)- Del 1-5

Kvinnor utan män / Bild: monkey17.com// Denna del av novellen är baserad på en sann historia. Den enda skillnaden är att flickan inte lyckades avvärja shejkens övergrepp. Vissa namn och orter är fingerade.

Golnesa är bara 15 år gammal. Hon har vuxit till i en mycket vacker kvinnokropp. Friarna kommer och går på löpande band. Hennes far, Haj Mohammad Ghasem e Alamulhoda, är en rik och välrespekterad affärsman i trakten. Han har haft 7 vuxna barn. Golnesa är sladdbarnet som fortfarande bor hemma. Han är bekymrad över att hon avvisar alla sin friare. Han tycker att flickan börjar bli äldre. Att hon måste så fort som möjligt gifta sig och komma under sin äkta makens beskydd. Hennes mor är snarare arg att Golnesa bara vägrar att tacka ja till en khasegar. Familjen gör flera pilgrimsresor till Emam Reza för att få bort den förbannelse de tror att det drabbats flickan. Man hade hört flera historier om total handikappade och galna individer som hade blivit helt botade genom att kedjas fast till Harame Emam Reza. Familjen bestämmer sig att göra om pilgrimsresan och göra den rätt denna gång. I sin tredje resa till Emam Reza blev Golnesa fastkedjad till en av huvudentrén som öppnas mot Mecka i 3 dygn. Alla pilgrimsresor och böner visar sig fruktlösa. De botar inte Golnesa från den mystiska förbannelsen.

Golnesas mor, Khanom Agha, har hört talas om en imam som är berömd i Najafprovinsen vilken har botat hundratals unga pojkar och flickor. Khanom Agha är känd att hon är handlingskraftig. Det är hon som i princip leder sitt hushåll och till och med ger råd till flera familjer inom släkten. ”Khanom Agha är en riktig man” enligt folkmun i trakten. Att hon är som en man ser hon som en komplimang och hon har fått mycket respekt för att hon är ingen vanlig hemmafru. Khanom Agha tar kontakt med Sayyed Rohalla Al Mahdi Al hashemi, känd som Shejk Nooralla, för att undersöka hur hon kan bota Golnesa. Shejk Nooralla kräver 2000 dollar kontanter, fullbetald för en tredagarsresa till Iran för att bota Golnesa. Khanom Agha som har redan betalat stora summor för olika pilgrimsresor och olika förbannelseborttagare tycker att det är värt att bekosta denna shejk som en sista chans för att bota sin dotter. Hon övertygar sin make Alamulhoda och bjuder in shejken. Han får pengarna i förväg och fullbetald för resan. Han ger en lång rad lista av olika blomarter, olika örter, olika heligvatten från Karbala, Najaf, Mazar och Mashhad, samt olika rader av Gudsord för att ha den i olika delar av huset, i synnerhet blomkrukor i balkonger vilka står mot soluppgången. Det ska också stå exakt 4 glas vatten i en genomskinlig vattenkanna med blandade heligvatten från de 4 heliga städerna vid flickans sängkant.

Förbannelseborttagningen kommer att ske mitt på natten i flickans rum i totalmörker. Förberedelserna inför shejkens ankomst pågår i veckor. Khanom Agha får instruktioner att det måste vara en oskuld flicka under 15 år som tänder på 12 stearinljus i minne av 12 imamer. De ska vara radade från Golnesas sovrumsdörr till hennes säng. Ljusen ska brinna en timme innan shejken anländer. Khanom Agha betalar en grannflickas föräldrar för att låna henne på kvällen då hon måste tända stearinljusen. Man har lagt blommor med olika dofter och olika örter samt 14 olika ord, till minne av de 14  oskyldiga flickhelgonen, från den heliga boken i olika platser i huset enligt Noorallas instruktioner. En genomskinlig kanna med heligvatten, dyrköpt från 4 heliga städer, står vid Golnesas sängkant.

Det är mitt på natten när Nooralla anländer. Haj Mohammad Ghasem e Alamulhoda ligger och sover. Han orkar inte vara vaken sent då han har en hel del affärer nästa dag.  Det är bara Khanom Agha som är förväntansfull vaken. Golnesa sitter på sin säng sömnlös och orolig. Hon har motvilligt gått med på att låta shejken driva bort onda andar från hennes kropp. Flickan är bara 15 år. Hon är övertygad vid det laget, efter alla pilgrimsresor och moders böner, om att det är något allvarligt fel på henne. Nooralla kliver in i flickas rum. Han blåser ut första stearinljuset och ber en bön mumlande:

De som har antagit tron och utvandrat från ondskans rike och som med sina ägodelar och sina liv som insats strävar och kämpar för Guds sak har den högsta rangen inför Gud; det är de som skall vinna den stora segern… Gud älskar de som fruktar Honom.

Han fortsätter att be bönen och släcker stearinljusen en efter en. Han når vid Golnesas sängkant. Rummet är helt mörkt. De ser inte varandra. Han fortsätter att mumla och vandrar sin hand under Golnesas kläder och rör hennes bröst. Nooralla andas tungt och kan inte fortsätta att mumla längre. Plötsligt känner han en öronbedövande örfil i sitt vänstra ansikte. Han ramlar med sin tunga kropp på golvet. Ljudet av slaget är så högt att Khanom Agha hör det i sitt rum. Nooralla rusar ut ur Golneses rum medan han håller i sitt öra. När han kommer ut ser Khanom Agha att det blöder kraftigt från hans vänsteröra. Khanom Agha frågar i sin förtvivlan vad som hade hänt.

  • Denna flicka är totalt invaderad av Shaytan. Satan har helt tagit över henne kropp och hjärna. Jag kan inte hjälpa er. Jag kan inte hjälpa henne. Hon är helt förtrollad av Shaytan. 
  • Oh, min kära herre; säg till mig vad jag ska göra. Hur kan jag rädda min flicka.
  • Det går inte att rädda henne. Ni måste rädda er. Den enda lösningen är att hennes själ lämnar hennes kropp. Hon måste dö.

© Samuel E. Rajeus

Det här inlägget postades i Novell. Bokmärk permalänken.