MATS LÖFVINGS SUICIDHANDLING – EN NARCISSISTISK AKT

Foto: TT, 8sedor.se // En psykologisk analys // Slutsatserna i denna analys är enbart baserade på de uppgifter som är hämtade från massmedia.

Ryktena kring den tidigare Stockholms regionpolischef, NOA-chefen och biträdande rikspolischefen Mats Löfving, född 1961, och hans hemliga sexuella kontakter med en tidigare underordnad polischef, Linda Staaf hade cirkulerat inom poliskåren sedan flera år tillbaka. Mats Löfving hade erbjudit Linda Staaf en högre chefsposition med tusentalskronor högre lön, samt en engångssumma på 63000 kronor medan hon varti hans älskarinna, vilket också bekräftades av säkerhetspolisen senare. 

Två polisanmälningar inrättades inom polisen mot Mats Löfving om att Löfving utsatte Linda Staaf för grov fridskränkning, olaga hot, ofredande och misshandel redan år 2020 och 2021. Båda polisanmälningarna lades ner mycket snabbt, bara dagar efter anmälan, av överåklagaren Anders Jakobsson med motiveringen om att det är ingenting annat än bara ”svartsjuka från Löfvings sida”. Härvan tog nationell uppmärksamhet när först Expressen den 05 december 2022 avslöjade det hela. Överåklagaren Bengt Åsbäck väljer till sist den 12 december 2022 meddela att Åklagarmyndigheten inleder en förundersökning om grovt tjänstefel om Mats Löfving gällande Linda Staaf. Notera att i det skedet kunde/ville varken polismyndigheten eller Åklagarmyndigheten skydda Mats Löfving längre. 

Linda Staaf, född 1976, tillsattes 2015, då bara 39 år gammal, som underrättelsechef för Nationella Operativa Avdelning (NOA) av sin chef Mats Löfving, då NOA chef, medan de två hade en hemlig sexuellkontakt med varandra sedan en tid tillbaka. Polischefen Linda Staaf berättar i TV, efter Runar Vikstens, rikspolischefens särskilda utredare, presskonferens den 22 februari 2023, med ett leende i mungipan, att ”det var inget förhållande, bara en ytlig ”sexuell” relation”. Varför två vuxna individer som har rätt till att ha sex med vem de vill, väljer att hålla den hemlig, och att Mats Löfving väljer att förneka det till sitt sista andetag den 22 februari 2023?

Linda Staaf väljer så småningom att gå vidare och ha en ”sexuell relation” eller ett förhållande med Sveriges överbefälhavare (ÖB) Micael Bydén, född 1964, vilket hon och Micael Bydén bestämmer att offentliggöra i september 2022. Hon skulle flyttas senare till Regeringskansliet, troligen för att få en högre befattning som t ex minister eller biträdande regeringschef eller någon annan högre position inom polisen, armen eller regeringen, detta självklart med Micael Bydén backning vilken hon delar säng med.

Mats Löfving tas in i polishögskolan som en 19 årig. Han, som en mycket duktig ung man, klättrar upp i karriären. Han läser vidare till jurist och behandlas av sina överordnade som en utvald elit, en prins, inom poliskåren. Han tar så småningom en plats inom polisledningen. Han har haft ledningspositioner direkt eller indirekt i mer än 40 år. Han är van att ställa andra inför rätta. Han är van att bestämma över andras liv, kollegor och kriminella, han visar inte känslor, enligt hans bror Jan Löfving. Han är kallsinnig och kalkylerande i sitt sätt att tänka och operera. Han är en jurist med juridiskt tänkande när det behövs. Han är van att ta för sig. Rykten går också att han haft flera älskarinnor, mycket yngre än honom förstås, inom polisen. Det senaste efter Staaf, enligt medier, varit en 44 årig polis. För Mats Löfving är det helt enkelt svårt att svälja det faktum att han har blivit utnyttjad av Linda Staaf, via sängvägen, för att klättra så snabbt upp i karriären. Han fortsätter att trakassera Linda Staaf och kräver sex för den tidigare tjänsten.

Linda Staaf känner sig hotad och trakasserad av Löfving. Hon väljer till sist, troligen efter råd av sin nya sängkamrat, Micael Bydén, att berätta för sina chefer inom säkerhetspolisen om sin rädsla för Mats Löfving redan under 2020 och 2021 vilket leder så småningom till avslöjandena.

Mats Löfving är inte van att bli ifrågasatt, inte heller att bli granskad för felsteg eller olagligt handlande. Han är den som ställer andra till rätta. Han väljer till sista sekund att hävda att det inte funnit någon privat/sexuell kontakt mellan honom och Staaf trots överväldigande bevis och anmälningar från Staaf. Han vet att han har gjort fel men han förväntar sig att han får fullbackning av sin chef och sin vän rikspolischefen Anders Thornberg. Han ter inte sig deprimerad eller förtvivlad när han deltar i intervjuerna, inte heller när Runar Viksten, särskilda utredare, intervjuar honom. Han visar inga tecken på ånger. Han hävdar bara metodisk, med det juridiska tillvägagångsättet, att uppgifterna om hans privata/sexuella kontakter och allt annat om hot, trakasseri och svartsjuka inte stämmer. I ett maffialiknande tankesätt förväntar han sig att han får en fortsatt total backning, såsom i en maffialiknande pakt, av polisledningen och framför allt av Anders Thornberg vilket han uppfattar som sin vän. Den här önskan hör vi i Jan Löfvings intervju efter broderns självmord på TV. Jan Löfving berättar att Mats Löfving stöttade och backade för att Anders Thornberg skulle väljas som rikspolischef men kände inte att rikspolischefen backade Mats Löfving i den härvan där Mats Löfving åsidosätter regler och lagar för att få som han vill gällande Linda Staaf.

Det är svårt för en gammal ledare att acceptera nederlaget. Han känner sig mer och mer i underläge efter Runar Vikstens presskonferens. Han känner sig som förlorare i denna lek. Både hans vän Anders Thornberg och hans tidigare sexkamrat Linda Staaf går ut ur denna lek som vinnare, tänker han. Hans juridiska hjärna analyserar situationen och kommer fram om hur han kan vända på allt detta till sin fördel. Han har levt 61 år, han har levt de senaste 40 åren som en elit (prins), som en vinnare. Han vill absolut inte avsluta sin karriär, som en förlorare, genom att bli petad och troligen tvungen att kanske öppna ett häststall för unga tjejer under sina gamla dagar. Han väljer hur han vill avsluta sitt liv. Han känner att han har rätt till detta. Med denna narcissistiska akt vänder han mediernas och rättsväsendets uppmärksamhet mot den otacksamma vännen rikspolischefen Anders Thornberg och den kollegan, polischefen Linda Staaf,  såsom han uppfattar, som använde honom som en stege i sin karriär.

Vi ser idag att Mats Löfvings analys är helt korrekt. Linda Staaf får inte längre flytta till Regeringskansliet. Hennes förhållande med överbefälhavaren är säkert nu som en belastning för Micael Rydén. Någon kometkarriär i den yttersta eliten inom polisen, militären eller regeringen kommer med största sannolikhet aldrig hända för Linda Staaf. Hon är slut karriärmässigt. Linda Staaf kommer troligen bli tvungen att öppna en hönsgård och retirera till utkanten av landet.

Det finns nu flera anmälningar mot rikspolischefen Anders Thornberg gällande arbetsmiljöbrott med mera. Även partierna från både vänster och höger vill plocka politiska poäng genom att gå vidare med crikusen. Det finns också krafter som vill ställa Anders Thornberg vid sidan. Anders Thornberg kommer med största sannolikhet petas då denna regering och inte minst Sverigedemokraterna, som i praktiken styr regeringen, vill ge sken av att man vill rensa inom polisledningen och ta tag i kriminaliteten på allvar.

Mats Löfving är den snälle nu som tragisk mist sitt liv. Anders Thornberg och Linda Staaf har blivit ligister. Omvända roller gäller efter den narcissistiska akten. De ska få sitt straff. Mats Löfvings planer fortgår enligt hans tidtabell.

© Samuel E. Rajeus

Specialist i allmänpsykologi

Dr. kand. i psykologi / Leg. psykoterapeut (KBT)

Det här inlägget postades i Essä/Svenska. Bokmärk permalänken.