PERSONA NON GRATA (5:5) – DEL 3-5

Creating an Al-Qaida commander

Jag mår egentligen så dåligt att se dig slösa bort ditt liv så här. Jag fattar inte hur du tänker. Du har doktorerat i psykologi på ett av de bästa universiteten i Europa, fick dessutom stipendium för att studera under hela programmet, blev gästdoktor på Harvard, men nu sitter du här och servar en ”pedofil” (Sadies make). Jag kan inte bara stå här och se på. Jag kan inte bara se dig försvinna så här framför mina ögon, säger El till sin syster innan han lämnar Norge för gott och flyttar till Sverige.

-Du kommer kanske en dag förstå det El. Det finns ingen ork kvar i mig att kämpa vidare, eller försöka göra nytta för människor. Det har bara varit alldeles för mycket under så lång tid. Jag vill egentligen inte alls att du ska flytta från Norge men jag kan inte stoppa dig, säger Els syster innan El flyttar från Norge.

El transporteras i ilfart med ambulans till Karolinska sjukhuset i Solna. Läkarna bestämmer att låta honom ligga i konstgjord koma i flera månader i ett försök att rädda hans liv. Han får ett hundratal frakturer i sin kropp och sitt ansikte. De första dagarna genomgår han mer än 50 stora och små operationer. Läkarteamet väljer att väcka honom helt efter nästan tre månader. Man genomför ytterligare 100 operationer på honom i loppet av två år. Han går sedan igenom en omfattande och smärtsam rehabilitering på Spinalis i Frösundavik.

Det är två personer som är vid Els sida under de smärtsamma månaderna då han är på sjukhus i närmare tre år, hans syster Sadie och dr. Seyed Hassan MirAmar e Taleghan.

Dr. Rosina Keikel på Trauma- och akutkirurgiska avdelningen på Karolinska sjukhuset tycker så synd om El och hans syster Sadie att hon ser till att Sadie får en säng i en övernattningssal tillsammans med inhyrda sjuksköterskor som kommer från andra europeiska länder vilka säsongsarbetar på sjukhuset. Dr. Rosina Keikel ser till att Sadie får också mat utan att behöva betala för mat och logi.

Sadie stannar hos sin bror dag och natt, så mycket som hon får, också under de månaderna han hade legat i koma. Hon talar med sin bror medan han ligger där okontaktbar ihopkopplade till hundratals sladdar och olika maskiner. Hon tvättar sin bror med tvättlappar när personalen låter det. Personalen är glada att de får en gratishjälp med El på avdelningen. Sadie är tyst och inte säger så mycket. Hon ber inte så mycket för olika saker. Hon är nästan osynlig på avdelningen. Sadie sjunger för sin bror El:

– Medan du ligger där helt okontaktbar

– Ihopkopplad till hundratalssladdar och maskiner

– Sitter jag här vid dina sida.

– Jag iakttar ditt vackra ansikte och din vackra kropp

– Och är redo att ge mitt hjärta, mina händer, mina ben, mitt liv

– För att få dig tillbaka

– Oh, vad jag älskar dig.

Dr. Seyed Hassan e MirAmar e Taleghan från den iranskfinansierade tankesmedja (Aye ha), med sitt huvudkontor i Washington, gör flitiga besök hos El under de nästan tre åren han befinner sig på sjukhus och på olika rehabiliterings center. Han kommer ofta med iranskkakor och lämnar vackra vykort med citat från den heliga boken. Han börjar tala med El och så småningom vinner hans förtroende vilket gör att även El börjar tala med honom. Det blir intellektuella samtal på högnivå, mycket samtal om liv och död, meningen med livet. De talar om djupa filosofiska ämnen. Det diskuterar olika religioner och framför allt martyrskap. 

El ligger fortfarande på utvisning från Sverige. Dr. Seyed Hassan e MirAmar e Taleghan övertalar El att det inte finns någon framtid för El i Sverige, inte nu och inte minst efter det som han gjort betraktas han som ett psykfall för resten av sitt liv. El går med på att utvisas till Iran. Varken hans syster, hans advokat och hans terapeut Dr. Börje Nilsson lyckas att övertala honom att ändra sitt beslut.

  • Tycker du att du fattar rätt beslut El för att flytta till Iran?
  • Tycker du Bosse att det är rätt beslut att fortsätta leva i Sverige? Livet har varit döden och döden är befrielsen från den trasiga och infekterade kroppen. Livet är döden och döden är befrielsen från den smärtsamma livet på jorden.
  • livet är döden och döden är befrielse från de smärtsamma minnena i livet.
  • Så din flytt till Iran innebär att du har försonat dig med döden och det är en förberedelse för det?
  • Jag har försonat mig med döden för länge sedan, men det är ett sätt att se på den Bosse.

Detta var det sista stödsamtalet på psykoterapiinstitutet dit El transporteras med färdtjänst för att träffa sin terapeut sedan han vaknade efter sitt självmordsförsök.

Dr. Seyed Hassan e MirAmar e Taleghan informerar El att det kommer två befälhavare från Kamp Karbala i Khuzestan, Iran, med en privatjet och hämtar honom från Bromma flygplats.  

Kl. 08.30 den 11 september 1992 landar en liten sjusitsig privatjet på Bromma flygplats. Ombord på planet, förutom två piloter, befinner två unga befälhavare från IRGC. Sardar (kommendör) Hajj Mohsen e Razai och Sardar (kommendör) Hajj Ghasem e Soleimani, två unga regressiva befälhavare från det Islamiska revolutionsgardet. De kommer personligen ner från planet och välkomnar den fortfarande rullstolsbundna El med bamsekramar. El blir informerad om att man kommer att mellanlanda en gång för att tanka och sedan nästa landning blir den internationella flygplatsen i Rasht. Els enda krav för att återvända till Iran varit att besöka sin mors grav innan man går vidare med andra planer gällande världens status quo.

© Samuel E. Rajeus

Fortsättning följer!

Det här inlägget postades i Novell. Bokmärk permalänken.